• Buro Jansen & Janssen is een onderzoeksburo dat politie, justitie, inlichtingendiensten, de overheid in Nederland en Europa kritisch volgt. Een grond-rechten kollektief dat al 30 jaar publiceert over uitbreiding van repressieve wetgeving, publiek-private samenwerking, bevoegdheden, overheids-optreden en andere staatsaangelegenheden.
  Buro Jansen & Janssen Postbus 10591, 1001EN Amsterdam, 020-6123202, 06-34339533, signal +31684065516, info@burojansen.nl (pgp)
  Steun Buro Jansen & Janssen. Word donateur, NL43 ASNB 0856 9868 52 of NL56 INGB 0000 6039 04 ten name van Stichting Res Publica, Postbus 11556, 1001 GN Amsterdam.

 • Categorieën

 • Heeft de Britse inlichtingendienst MI5 zitten slapen voor de aanslag bij het Ariana Grande concert in Manchester Arena of is er meer aan de hand

  Intern onderzoek van MI5 naar het werk van de inlichtingendienst met betrekking tot Salman Abedi, de man die zich in Manchester opblies, stelt dat de dienst steken heeft laten vallen. Bij de aanslag kwamen vijfendertig mensen om het leven. Het interne onderzoek is niet openbaar. Er zal naar alle waarschijnlijk geen openbaar of parlementair onderzoek plaatsvinden naar de aanslag in Manchester. Het publiek moet het hier mee doen.

  Het interne onderzoek spreekt over twee missers van MI5. Er zijn verschillende versies van die twee missers. Het zou gaan om twee inlichtingen die niet terreur gerelateerd waren. Aan de andere kant wordt gesproken over twee afzonderlijke aanwijzingen die in de maanden voor de aanslag bij MI5 binnenkwamen en die zijn blijven liggen. Volgens het interne onderzoek waren de aanwijzingen zeer relevant dus wel terrorisme gerelateerd. Waarom ze zijn blijven liggen wordt niet duidelijk.

  Er is echter meer, want 22-jarige Salman Abedi was een bekende van MI5 sinds 2014. In dat jaar kwam hij in de picture als een bekende van een andere persoon die door MI5 in de gaten werd gehouden. Een jaar later, in oktober 2015, komt Abedi opnieuw in beeld als een bekende van een aanhanger van ISIS in Libië (Islamitische Staat). Bij de inlichtingendienst was het bekend dat Abedia extremistische denkbeelden koesterde. Abedi komt dus steeds in beeld en verdwijnt dan en kan in dezelfde periode zelfs naar Libië en Turkije afreizen en terugkeren naar het Verenigd Koninkrijk zonder veel noemenswaardige problemen of controles.

  En dan is er de reactie van MI5 op deze missers. De dienst stelt dat zij de aanslag in Manchester niet had kunnen voorkomen als er meer onderzoek was gedaan naar Abedi. Dat is toch opvallend. Volgens het interne onderzoek zijn twee stukken inlichtingen niet serieus genomen. Om welke inlichtingen het gaat is niet openbaar gemaakt. Ook niet wanneer. Het is echter duidelijk dat het terugkeren van Abedi uit Libië of Turkije geen onderdeel uitmaakt van de twee missers van MI5. Abedi keerde namelijk vier dagen voor de aanslag terug. Toch stelt MI5 dat de aanslag niet voorkomen was als er uitgebreider onderzoek was gedaan naar Abedi.

  Het wordt nog vreemder want los van het feit dat Abedi vier dagen na terugkeer uit Libië of Turkije zich opblaast zou hij eindeloos huis-tuin-en- keuken bommen bereidingsfilmpjes op Youtube hebben bekeken. Abedi’s internet activiteiten werden ook niet in de gaten gehouden, terwijl GCHQ, de Britse inlichtingendienst die data verzamelt, uitgebreide mogelijkheden heeft tot bulk interceptie. Tevens was Abedi’s huis omgebouwd tot een bommenfabriek. Dit heeft hij allemaal zonder op te vallen kunnen doen.

  Natuurlijk is het mogelijk dat de 22-jarige Libische Brit onder het radar is gebleven, maar het interne onderzoek roept meer vragen op dan dat het antwoorden geeft, helemaal omdat het onderzoek tevens concludeert dat de dienst niet is te verwijten. De inlichtingendienst lijkt zich te verweren door te stellen dat er verschillende aanslagen zijn voorkomen. Informatie over die ´voorkomen´ aanslagen zijn niet openbaar net als het interne onderzoek naar de Manchester aanslag. Veel is er dus niet te concluderen, behalve dan dat MI5 de dader kende, misschien aanwijzingen had dat er een aanslag op handen was en dat er vijfendertig mensen zijn omgekomen, maar dat de dienst niets te verwijten valt.

  Als we Abedi nu omschrijven als informant zouden zaken veel meer kloppen. Lange tijd onder het radar van de dienst. Hij had met diverse mensen in de radicale moslim gemeenschap contact. Hij kon uitreizen en ´ongezien´ binnenkomen. Er waren wel signalen, zelfs relevante signalen, maar die zijn niet opgepikt. En hij was uitgebreid aan het bommen kokkerellen zonder dat het opviel. Maar goed, we zullen niet vervallen in complot denken. De overheid zegt op basis van een intern onderzoek dat de aanslag niet te voorkomen was en dat er niets aan de hand is. We gaan over tot de orde van de dag en wachten op de volgende aanslag, want terroristische aanslagen moet je vooral niet openbaar en gedegen onderzoeken.

  https://www.theguardian.com/uk-news/2017/dec/06/security-officials-thwart-terrorist-plot-to-assassinate-theresa-may?tm_source=esp&utm_medium=Email&utm_campaign=GU+Today+main+NEW+H+categories&utm_term=255425&subid=1404944&CMP=EMCNEWEML6619I2

  https://www.theguardian.com/uk-news/2017/dec/05/mi5-manchester-attack-report-david-anderson

  https://www.independent.co.uk/news/uk/home-news/manchester-terror-attack-mi5-security-services-missed-opportunities-salman-abedi-isis-inquiry-david-a8093006.html

  http://www.dailymail.co.uk/news/article-5147059/MI5-knew-Manchester-bomber-months-attack.html

  https://www.thesun.co.uk/news/5072163/mi5-could-have-stopped-the-manchester-arena-bombing-official-report-reveals/

  http://www.columbian.com/news/2017/dec/05/report-mi5-had-seen-highly-relevant-intel-on-manchester-suicide-bomber/